خیار گرگو ،هندوانه ابوجهل
خیار گرگو
(Gorgoo) یا همان هندوانه ابوجهل میوهای تلخمزه ای است از راسته کدوئیها (Cucurbitales) از تیره کدو (Cucurbitaceae)، نام علمی آن Citrullus colocynthis نامهای دیگر فارسی آن عبارت است از حنظل، کدوی تلخ و سیب تلخ.در
دهملا خیار گرگو در این فصل یعنی پاییز فراوان است همه عکسها هم از خیار گرگو های دهملا می باشد بوته آن شبیه به بوته هندوانه است با برگهایی کوچکتر و خودرو هم می باشد بیشتر در ساحل رودخانه و زمینهای ماسه ای دیده می شود .میوه آن مانند هندوانه های آرژانتینی سبز با پوستی راه راه است و اندازه یک سیب است .هیچ وقت آن را نخورید چون بسیار تلخ است و بیشتر مصارف دارویی داردخواص دارویی
در دهملا از مالش آن به کف پا برای درمان بیماری قند استفاده می شود و از تخم آن برای از بین بردن کرم روده
![]() |
از منابع علمی چنین بر می آید
: ميوه اين گياه داراي خاصيت مسهل قوی است. در موارد ضعف اعمال روده، فلج ناحيه امعاء و احشاء آب آوردن انساج و بيماريهای کبدی به کار می رود.عصاره کوکوربیتاسین آن خواص درمانی داشته باشد
. مصرف آن برای بیماران دیابتی توصیه شدهاستبوته ی خیار گرگو
گياهی علفی، چند ساله، دارای ساقه
![]() |
پراکندگی
در مديترانه، هند، سيلان، و شمال آفريقا پرورش مي يابد و در ايران نيز درخوزستان ، لرستان، فارس، کرمان، بلوچستان، کوير لوت و يزد، خراسان به صورت وحشي مي رويد.
کاشت
![]() |
در دهملا هیچکس این تلخ میوه را نمی کارد بلکه به صورت وحشی سبز می شود اما با کاشتن دانه گیاه در قطعه زمین ماسه ای و نشاء کردن گیاهان جوان حاصل در زمین اصلی
, می توان آنرا به سهولت زیاد کرد, فاصله هر پایه جوان گیاه از دیگری لااقل باید یک متر از همه جهات باشد. زمین زراعتی باید سبک, آفتابگیر و دارای کود زیاد باشد. آبیاری مرتب زمین زراعتی الزامی است. قسمت مورد استفاده گیاه میوه آنست که میوه رسیده گیاه را در فاصله ماههای تیر و مرداد می چینند و پس از خشک کردن به کمک کاردهای نوک تیز پوست آنرا جدا می سازند و یا آنکه قبل از خشک کردن میوه این عمل را انجام می دهند. در درون میوه ها دانه های بسیاری به تعداد 200 تا 300 به طول 6تا8 میلی متر و به عرض 4تا 5 میلی متر جای دارد. میوه خشک شده آن فاقد بو ولی دارای طعم بسیار تلخ و لعابی استاز این منابع هم استفاده شده
: - دانشنامه رشد –سایت طب پارسی www.parsiteb.com

